söndag 17 juli 2011

Lite kort om platserna på tävlingen


Port Salut
Denna plats fiskas antingen kortdistans med ett lätt lobbkast eller långdistans ut mot risvasen i mitten av viken. På kortdistans fiskar du mitt bland de glesa natebältet som växer i swimet. Endast några få blad brukar synas i varje klunga och de är svåra att upptäcka utan båt. De syns bra när de är vindstilla. Platsen fiskas rakt ut med eventuellt svag spridning av spöna åt vänster. Djupet är till en början runt en meter utanför stranden. Längre ut i swimet droppar djupet svagt ner mot 2,5 meter. Ute vid risvasen är det ca 3,5 meter djupt. Det finns två typer av botten i swimet. På den grunda delen de första tio meterna finns ett hårt lager av halvförmultnande växtdelar. Detta lager är ca 10cm tjockt och under är botten mjuk och dyig.
Där bottnen brantar ner till över två meters djup blir bottnen mjuk och dyig. Det är inte långt till bilparkeringen. Man kommer dit genom att passera en spång.
Port Salut har givit en vinst i Karsgölsräjset.

Cheddar
Den här platsen ger många möjligheter. Antingen fiskar man inåt viken till höger. Eller fiskar man rakt ut på medeldistans. På medeldistans når man en kant av kolvass där fisken ofta patrullerar. Något spö kan också placeras på kortdistans till vänster i kanten av ett stenröse men se då till att ha koll på var stenarna ligger så du inte sumpar karp pga linbrott.
Mitt i swimet ligger ett näckrosbälte där karparna ofta uppehåller sig. Fiskar man åt höger i swimet kan man lobba ut något tackel intill detta. De andra spöna placerar man annars rakt in i den glesa vassen på medeldistans eller längs högerkanten bland gles nate på kortdistans.
Åt höger inåt viken är cheddar grund men allra längst in i viken finns en ”håla” där det blir ca 1,5 meter djupt.

Robbans udde II
En intressant plats som ofta ger fisk. Mitt i swimet ligger en sten under vattnet ca 15 meter ut från stranden. Till höger om platsen sticker ett stort stenblock upp över ytan. Ungeför 20 meter ut hittar man en kraftig brant där djupet sticker från 1,5 meter ner till 3 meter direkt. I anslutning till branten kan man hitta grusbotten vilket är ovanligt för sjön. På långdistans når man ut till en risvase mitt i viken. Från Robbans udde har många karpar landats och Emil har fångats i detta swim två gånger.

Robbans udde I
En mysig plats där man kan fiska både djupt och grunt och på olika distanser. Om man fiskar åt höger fiskar man på kortdistans in i en liten vik. Det växer mycket nate där och många karpar har tagits mitt i naten. Man bör inte kasta för långt in i viken då den kryllar av vassa stenblock och bergbotten. Man kan också fiska rakt ut i swimet på kortdistans med 5-7 meterskast innan botten sluttar ut mot djupet. Ofta går karparna grunt nära land i den glesa kolvassen. Ett annat alternativ är att satsa på att mäska ute på djupet på medeldistans runt markör, djupet där är ca 5 meter. Ytterligare ett alternativ är att ro beten över hela bukten bort mot näckrosorna mellan Sunket och Korset.

Hällarna (Lilla vindskyddet)
En härlig plats att tillbringa soliga dagar på. Bra möjligheter att svalka sig i strandkanten och många soltimmar. Man fiskar från flata berghällar så spöställning är enda alternativet.
Fiske sker i solfjäder på olika distanser. Till vänster om sig har man kolvassbälten och till höger likaså. Längs högerkanten växer och små dungar av nate och näckrosor.



Korset
Ytterligare en plats där man endast kan fiska med spöställning. Platsen fiskas antingen på kortdistans bland näckrosdungarna och nate eller på medeldistans ut mot öppet vatten. Ett bra alternativ är att sätta ut en markör och mäska runt denna. Man når också över till Robbans udde I och Sunket om man vill ro ut beten. Lag som fiskat från Korset har vid två tillfällen vunnit Karsgölsräjset.

Sunket
En plattform med plats för två tält. Du har närhet till djupt vatten och når lätt ut på 6 meter med ett svepkast rakt ut. Fiskar du åt höger har du ett vassbeklätt grundområde som går rakt ut i sjön innan en mycket markant brant tar vid. Fiskar du åt vänster har du mycket näckrosor och ett grundparti som sveper längs med land i en bukt som slutar bortåt korset.


Roten
En barkad peg med kuperad botten. En del stenar finns mitt i svimet men de stör sällan drillningarna ändå. Åt vänster fiskar du på samma vassbeklädda grundområde som från sunket men på andra sidan grundåsen. Rakt ut når du 5 meters djup med ett kast på medeldistans. Åt höger finns en näckrosbeklädd bukt som sträcker sig bort emot ensamheten. Flera fiskar har också tagits rakt ut från platsen på djupt vatten i kastriktning mot döden. Roten är en bra plats där det ofta fångas fisk. Tyvärr har den bara givit ifrån sig fisk en gång under räjset

Ensamheten
En mysig plats med en hel del näckrosor och andra vattenväxter. Man sitter väldigt mysigt trots att man är omringad av gungfly. Själva platsen är barkad och bergig. Fisket sker mest på kortdistans men längre kast in mot näckrosbukten och rakt ut på djupet kan ge fisk. Ett par fiskar har tagits från ensamheten under räjset. Flera fina fiskar har fångats där under andra tider, bland annat sjörekordet Emil 2011 på 13280 gram.

Flotten
En plattform i trä där det gott och väl ryms två tält. Tälten paggas med hammare och spik. Karparna nappar bäst på medel och långdistans eftersom man behöver nå över en kraftig brant ca 25 meter ut. Innanför kan det förstås också fångas fisk emellanåt men det är bara ca 50 centimeter där. En fisk har fångats härifrån under tävling. Fisken har annars fiskats sparsamt.

Badplatsen
Även detta är en plattform i trä som ligger ganska högt. Härifrån har det tagits många fina karpar däribland Svarta Malin 2011. Fisket sker ofta grunt åt höger längs vassen eller rakt ut i sjön på djupare vatten.

Döden
Roligare plats än vad det låter som. Fisket sker antingen mot eller innanför risvasen mot näckrosbälten och nate. För att nå ut till meterdjupt vatten rakt ut får man kasta förbi glesvassen som växer i swimet. En plats som inte givit ifrån sig några märkvärdigare fiskar men den ser het ut ändå. De stora färnor som landats i sjön har fångats från eller runt swimet. Bergig grund där man ställer poden. Perfekt plats för den som är solskygg.


Vindskyddsudden
Lyxigaste swimet i sjön och du behöver inte ens slå upp ett tält. Antingen fiskar man in mot risvasen åt vänster eller från berget till höger om udden. Fiskar man åt risvasen nappar fiskarna oftast till vänster om vasen eller på kortdistans ut mot djupare vatten. Den som fiskar åt höger från berget brukar få fisk på mycket kort distans i riktning mot Robbans 2 eller bara just utanför kanten på glesvassen till höger. Vindskyddsudden är den mest hårdfiskade platsen i sjön och har tenderat att ge allt färre fiskar allt eftersom åren gått. De flesta targetfiskarna i sjön har fångats härifrån någon gång.

Lilla Karsgöl
Kortdistansfiske rakt ut utanför de sista vasstråna eller fiske i näckroskanterna åt både höger och vänster. Lillis har en gång gått segrande ur Karsgölsräjset och här simmar 6 koikarpar och ett tjugotal speglar och fjällisar. En stor anebodafisk finns i sjön men den har aldrig kommit upp. Man sitter fint på flata berghällar och det finns gott om plats för tälten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar